6 stappenplan tegen mos

Mos in het gazon is een veel voorkomend probleem in ons land. Na een zachte winter is dit vaak een extra groot probleem, omdat de mos gewoon lekker door kan groeien tijdens de winter. Toch kun je hier relatief simpel iets tegen doen.

Oorzaak van mos in het gazon.

Vaak ontstaat het mos probleem door een combinatie van de volgende factoren.

  • Te lage PH waarde van gazon
  • Langdurige natte periode. (vaak in de herfst)
  • Veel schaduw op het gazon
  • Te kort maaien
  • Slechte conditie van het gazon
  • Slechte drainage

6 stappenplan

1: Mos bestrijden.

Ten eerste zal het mos moeten worden verzwakt door Pokon mos weg of Luxan ijzersulfaat toe te passen op het gazon. Dit zijn echte mosdoders. Na strooien of gieten van 1 van deze middelen zal het mos na een regenbui of een aantal keren ochtenddauw zwart kleuren. Hierna is het makkelijk te verwijderen.

2: Verticuteren.

Door het verticuteren met een verticuteerhark of machine verwijdert u het mos.  Dit heeft als extra voordeel dat het gazon beter wordt belucht en zo een rijker bodemleven mogelijk maakt. Dit zorgt weer voor een betere groei van het gras.

3: inzaaien kalen plekken

Door het verwijderen van het mos ontstaan er kale plekken in het gazon. Als u hier niks aan doet zou hier weer onkruid of mos gaan groeien. Om dit te voorkomen moet er gras worden ingezaaid. U kunt het beste een snel ontkiemend graszaad nemen zoals de Barenburg Rapide. Deze is speciaal ontwikkeld voor het bijzaaien en herstellen van uw gazon.

4: bemesten en kalk.

Voor een gezond gazon moet er ook moeten bemest worden. Het beste is om 3 keer per jaar te bemesten. In het voorjaar Februari/maart/april, in de zomer mei/juni/juli, en in het najaar september/oktober/november.
in het voorjaar en de zomer kunt u het beste een organische meststof gebruiken en in het najaar een najaarsmest zoals de pokon najaarsmest. Hier zit ook kalk in. Dit draagt bij aan een PH waarde voor uw grond.

5: blad verwijderen

in de herfst vallen de bladeren van de bomen. het gras verstikt onder de bladeren en dit geeft mos weer de gelegenheid te groeien op deze plekken. verwijder daarom deze bladeren van uw gazon met een bladhark.

6: wekelijks maaien.

Heeft u de vorige stappen gedaan dan is het enige wat u nog moet doen het gazon maaien.
belangrijk hiervoor is dat u de maaier op de juiste hoogte instelt.

  • Siergazon 4 CM
  • Speelgazon 3 CM

Deze hoogte kunt u vaak instellen op de maaier. Scherpe messen zorgen voor het beste maairesultaat. Laat ook elk jaar uw maaier even nakijken.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
× Hoe kan ik je helpen?